ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΤΗ ΛΙΓΗ ΓΝΩΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Φίλοι μου φιλότεχνοι, για αρχή θα κάνω μια μικρή... διαφήμιση στα βιβλία που με βοήθησαν πολύ να αποκτήσω τη μικρή γνώση η οποία αποδείχτηκε μεγάλη εμπειρία στη πορεία μου στη ζωγραφική.

Κατ' αρχήν τα βιβλία του Χοσέ Παρραμόν, εκδόσεις Ντουντούμη (http://www.doudoumis.gr/) που αναφέρονται από τα πρώτα βήματα στο σκίτσο, το φως, τη προοπτική, το χρώμα της σκιάς και άλλα πολλά τα οποία αφορούν όλα τα μέσα της ζωγραφικής, από υδατογραφία, παστέλ, ελαιογραφία, ή ακρυλικά και κατά δεύτερο, το βιβλίο του Τζο Φράνσις Ντόουεν, εκδόσεις ΙΩΝ (http://www.iwn.gr/) με τίτλο Υδατογραφία - τεχνικές ακουαρέλας - Δύο βιβλία σε ένα, το οποίο έχει καταπληκτικές τεχνικές για να φτιάξετε άψογες συνθέσεις.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΠΕΡΙ... ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Μπλε του Κοβαλτίου. Το κοβάλτιο ανήκει στα σιδηρομαγνιτικά υλικά και είναι σκληρό μέταλο, του οποίου τις ενώσεις, λόγω του κυανού χρώματος, τις χρησιμοποιούμε για το χρωματισμό του γιαλιού και των κεραμικών από πολλούς αιώνες νωρίτερα έως και σήμερα.
Κίτρινο του Καδμίου. Το κάδμιο είναι παραπροϊόν της μεταλλουργίας του ψευδαργύρου. Με επεξεργασία παράγονται διάφορες ενώσεις από άλατα. Το κίτρινο είναι ένωση από θειούχο κάδμιο και θειούχο άλας. Η παρασκευή αυτής της βαφής είναι υψηλής ποιότητας, λόγω της σταθερότητας του χρώματος και της αντοχής στην οξείδωση.
Την ίδια διαδικασία έχουμε και στο κόκκινο του καδμίου, με την διαφορά ότι εδώ ενώνονται θειϊκό κάδμιο και θειϊκό βάριο. Αποχρώσεις από μια μεγάλη γκάμα από το κίτρινο έως το κόκκινο γίνεται και με την ένωση με σελήνιο και άλας του καδμίου. Και σ' αυτά τα χρώματα η αντοχή στην οξείδωση και η σταθερότητα είναι σε υψηλά επίπεδα.
Τα Φθαλικά ή Φθάλα μπλε και πράσινο - που αγαπάει ο Μπομπ Ρος. Το φθαλικό οξύ παρασκευάζεται κατά την οξειδωτική διάσπαση του ναφθαλινίου, που είναι το κυριότερο συστατικό της λιθανθρακόπισσας η οποία προκύπτει απ' τη πυρόλυση του πετρελαίου και είναι η γνωστή μας ναφθαλίνη. Στη προσωπική μου εμπειρία, διαπίστωσα ότι είναι πιο διάφανα σαν χρώματα και δεν έχουν καλή κάλυψη, αν έφταιγε η μάρκα δεν μπορώ να το ξέρω, απλά δεν τα χρησιμοποίησα ξανά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου